در این مقاله قصد نداریم فرایند تولید را به طور تخصصی شرح دهیم. اما کلیاتی راجع به تولید این محصول در اختیارتان میگذاریم. و سپس عوامل تاثیر گذار در قیمت نئوپان خام را برمیشماریم.
نحوه تولید نئوپان :
خرده چوب های دپو شده که همگی سایز مورد نظر هستند. داخل دستگاه های خرد کن رفته و به شکل پوشال در میآیند.
چوب ها قبل از اینکه وارد دستگاه خرد کن شوند، جهت تمیز شدن و پاک کردن گرد و غبار از روی آن ها، شسته میشوند. به همین دلیل، پس از خارج شدن از دستگاه خرد کن، بایستی خشک شوند. به همین منظور در مرحله بعدی وارد دستگاه خشک کن میشوند. در واقع مرحله خشک کردن طی میشود تا رطوبت پوشال ها از 40 درصد به 4 درصد برسد.
به مرحله ای میرسیم که پوشال های هم سایز کنارهم قرار می گیرند چون بعد از خرد شدن چوب ها، یک اندازه نیستند و پس از مرحله خشک کردن به مرحله الک کردن میرسیم. معمولا بعد از الک کردن سه سایز مختلف از چوبها جمع آوری میشود. اندازه های بزرگ که مجدد به دستگاه خرد کن باز میگردد، اندازه های متوسط که لایه داخلی نئوپان را تشکیل میدهند و اندازه های ریز که لایه سطحی ورق نئوپان است.
مرحله چسب زنی :
در این مرحله، خرده چوبها وارد مخزن های مخصوص میشوند تا با چسب مخلوط شوند. چسب مورد نظر تشکیل شده از آب، چسب پایه و پارافین است. علت وجود پارافین در این ترکیب آن است که خاصیت عایق بودن دارد و از نفوذ آب به لایه های سطحی و درونی ورق جلوگیری میکند و همچنین سطح نئوپان راحت تر سمباده کشیده میشود.
خمیر بدست آمده به سمت دستگاه های فرمینگ هدایت می شوند و تحت پرس حرارتی قرار میگیرد که به ضخامت استاندارد برسد از طریق فشرده شدن. و در نهایت در بسته بندی هایی با تعداد پالت مشخص قرا میگیرند و روانه بازار میشوند.
قیمت نئوپان خام :
عوامل مختلفی بر قیمت ورق نئوپان تاثیر دارد. یکی از این عوامل ضخامت و ابعاد است. قاعدتا هرچه ضخامت بیشتر باشد و سطح ورق گسترده تر باشد قیمت آن بالاتر است.
یکی دیگر از عوامل، روکش داشتن محصول است. اگر از روکش برای کاور آن استفاده شده باشد، بر قیمت اثر دارد.
لازم به ذکر است که علاوه بر روکش های سفید که خود انواع مختلف دارد، از روکش های رنگی نیز استفاده میشود. در واقع نئوپان های رنگی نیز در بازار موجود است.
در این نوع ورق ها دانسیته یا چگالی در تعیین قیمت مهم است. هرچه چگالی بالا باشد قیمت نیز بالاتر است.
نئوپان صادراتی :
به طور معمول نئوپان هایی که برای صادرات تولید میشوند ابعاد به خصوصی دارند. نئوپان های خام هم معمولا برای صادرات خواهان بیشتری دارند.
طبق قراردادی که بین طرفین انعقاد میشود که تمامی موارد از جمله میزان بار، زمان تحویل، کیفیت و قیمت و موارد دیگر، ذکر میشود.
زمان تحویل بار و تهیه کردن بار درخواست شده از سوی کشور مقصد، از ارکان مهم صادرات است.
اما مساله ای که وجود دارد این است که سعی میشود نئوپان های درجه یک به خارج از کشور صادر شود که نام تولیدات ایرانی همواره با افتخار همراه شود.